بسیاری از افراد فعال در حوزه صنایع مختلف، ورقهای فولادی را با روشهای مختلفی جوشکاری میکنند؛ این در حالی است که روش جوشکاری ورق گالوانیزه باید با الزامات خاصی همراه باشد. رعایت این الزامات برای این ورق و حتی کلیه محصولاتی که با ورق گالوانیزه ساخته میشوند، ضروری است. میتوانید تمامی نکات لازم در مورد جوشکاری ورق گالوانیزه را در این مجله از کات کن بخوانید.
جوشکاری ورق گالوانیزه
ورق گالوانیزه به دلیل خواص و ویژگیهایی که دارد، یکی از پرکاربردترین ورقهای فولادی است که در بسیاری از صنایع قابلاستفاده است. برای تولید این محصول از دو روش گالوانیزه سرد و گالوانیزه گرم استفاده میشود که روش گالوانیزه گرم به دلیل سرعت بالای تولید، بیشتر مورد استقبال قرار میگیرد.
جوشکاری گالوانیزه باید بادقت و ظرافت خاصی انجام شود؛ بهخصوص در مواقعی که ورق نازک باشد، احتمالا سوراخشدن آن هم وجود دارد!
ورق گالوانیزه امکان اجرای جوش و برشکاری دارد، اما نکات مهمی در زمان جوشکاری وجود دارند که باید حتما به آنها توجه داشته باشید. طی فرایند ساخت ورق گالوانیزه مطابق با گالوانیزاسیون سرد یا گرم، سطح ورق در مقابل خوردگی و زنگزدگی دوام پیدا میکند.
این نوع جوشکاری با جوشکاریهای معمولی تفاوت چندانی دارد. جوشکاری گالوانیزه باید در دمای ذوب 420 درجه سانتیگراد باشد و همچنین جریان، سرعت و ولتاژ در این نوع جوشکاری باید تنظیم شوند. جوشکاری گالوانیزه به روشهای مختلفی مانند: دیاکسید کربن، لیزری و مقاومتی انجام میشود که هرکدام کارائیهای خاص خود را دارند. جوشکاری ورق گالوانیزه و سایر مقاطع فولادی حتی از نظر نقطه تبخیر هم متفاوت است.
علت دشواری جوش ورقهای گالوانیزه
در بسیاری از موارد ممکن است این نوع جوشکاری با مشکلاتی مواجه باشد. در تمامی حالتها از نقطهجوش گالوانیزه گرفته تا جوشکاری کامل، ممکن است این مشکلات پدیدار شود و ورق دارای عیوب جوش باشد. در ادامه نگاهی به این مشکلات خواهیم داشت.
وجود پوشش روی
پوشش روی بهکاررفته در تولید ورق گالوانیزه ممکن است باعث مشکلاتی هنگام جوش دادن این محصول شود. روی میتواند باعث ایجاد حفرات و تخلخل در جوش شود. علاوه بر این، حتی میتواند نفوذ مذاب جوش را دشوار کند.
خوردگی ورق
در بسیاری از موارد این جوشکاری حتی باعث خوردگی ورق خواهد شد. اگر در زمان جوشکاری لایه مقاومت ورق در برابر خوردگی و زنگزدگی از بین برد، احتمالا خوردگی افزایش پیدا خواهد کرد.
رعایت ایمنی و سلامتی جوشکار
جوشکاری پگالوانیزه باید بادقت انجام شود؛ زیرا گازهای سمی که از بخار لایه روی تولید میشوند، برای سلامتی فرد خطرناک هستند. به همین دلیل این نوع جوشکاری باید با وسائل ایمنی خاص و در فضای باز انجام شود.
مشاوره، طراحی و اجرای نمای فلزی
نکات لازم برای جوشکاری ورق گالوانیزه
به این دلیل که جوشکاری ورق گالوانیزه بادقت و حساسیت زیادی همراه است؛ باید حتما قبل از انجام این فرایند، به نکات خاصی دقت داشته باشید. این موارد عبارتاند از:
- آمادهسازی محل جوشکاری
- انتخاب روش مناسب برای جوشکاری
- ترمیم پوشش در ناحیه جوش
- استفاده از فلز جایگزین
در اولین مرحله یعنی آمادهسازی محل جوشکاری به دلیل کاهش آسیبهای احتمالی، باید قبل از شروع کار، از روش سنبادهزنی برای حذف لایه روی استفاده کنید. در مرحله بعدی، روشهای مختلفی برای جوشکاری ورق گالوانیزه وجود دارد که متناسب با استانداردها و دستورالعملها باید یک روش مناسب انتخاب کنید. باید پوشش ناحیه جوش را با استفاده از اسپری یا رنگهایی که حاوی ذرات روی هستند، انجام دهید تا بتوانید خط جوش را برطرف کنید.
برای استفاده از فلز جایگزین میتوانید از الکترودهای فولاد ضدزنگ استفاده کنید. این کار باعث میشود که در محل جوشکاری، خوردگی رخ ندهد
انواع روشهای جوشکاری گالوانیزه
برای جوشکاری گالوانیزه میتوان از روشهای مختلفی استفاده کرد و برای انتخاب بهترین روش ورق گالوانیزه باید بر اساس کاربرد موردنظر باشد. در ادامه ما تمامی روشهای جوشکاری گالوانیزه را توضیح خواهیم داد.
جوشکاری ورق گالوانیزه با co2
جوشکاری قوس فلز گاز یا GMAW که به آن جوشکاری co2 گفته میشود، نوع خاصی از جوشکاری گالوانیزه است که باید طی این فرایند حداقل از 20 درصد از دیاکسیدکربن بهعنوان گاز محافظ استفاده شود. میزان دیاکسیدکربن موجود در این روش جوشکاری در نهایت باعث کیفیت بهتر جوش خواهد شد. در این روش علاوه بر دیاکسیدکربن از گاز آرگون هم استفاده میشود که اگر قرار باشد از هر دو استفاده شود، باید تناسب لازم در نظر گرفته شود. این روش جوشکاری معایب و مشکلاتی مانند تخلخل، ترک و پاشش دارد که البته در بسیاری از موارد میتوان این مشکلات را حل کرد.
برای برطرفکردن این مشکل میتوان از مخلوطهای مختلف گاز محافظ CO2 استفاده کرد.
همچنین میتوان از فلز پرکننده سیلیکون-برنز ( AWS ERCuSi-A)استفاده کرد. استفاده از این موارد باعث میشود که جوشکاری در آمپرهای پایینتری انجام شود در جوشکاری CO2 مواد افزودنی کمتری وجود دارد؛ یعنی میزان روی کمتری در فلز جوش داده میشود.
جوشکاری قوس با الکترود پوششدار
روش جوشکاری قوسی با الکترود پوششدار که به SMAW یکی از متداولترین روشهایی است که برای جوشکاری ورق گالوانیزه استفاده میشود. انتخاب الکترود مناسب برای این روش جوشکاری اهمیت به سزایی دارد و حرکت الکترودها به سمت عقب و جلو، باعث میشود که فرایند جوشکاری بدون ترک و تخلخل باشد. نفوذ عمق جوش در این روش جوشکاری کمتر است و اگر زاویه الکترود از 70 درجه معمولی به 30 درجه کاهش پیدا کند، سرعت جوش هم کاهش خواهد یافت.
جوشکاری مقاومتی
این روش جوشکاری صفحه های گالوانیزه به دلیل کمترین میزان آسیب به ورق، یکی از روشهای بهصرفه است. معمولا از این روش جوشکاری مقاومتی برای ورقهایی با ضخامت کمتر از 5 میلیمتر انجام میشود.
جوشکاری با اشعه لیزر
جوشکاری با اشعه لیزر، در بیشتر موارد برای جوشکاری بخش های گالوانیزه در صنایع خودروسازی و الکترونیک است. در اصل باحرارت به وجود آمده توسط لیزر، مذاب ایجاد شده و این جوشکاری انجام میشود.
جوشکاری گالوانیزه با اینورتر
برای جوشکاری ورق نازک گالوانیزه میتوانید از این روش استفاده کنید که کمترین آسیب را به ورق خواهند رساند. عملکرد این روش با تغییر برق متناوب شهری (AC) به جریان مستقیم (DC) صورت است و برای ورقهایی است که حساسیت بالایی دارند.
بهترین راه جوش صفحه گالوانیزه
متناسب با نوع ورق موردنظر باید بهترین روش جوش برای گالوانیزه در نظر گرفته شد. همانطور که در بالاهم گفته شد، برخی از ورقهای گالوانیزه حساسیت بالایی دارند و نازک هستند، این محصولات معمولا با روشهای مختلفی جوش داده میشوند. در بین تمامی روشهای گفته شد، جوشکاری ورق گالوانیزه با روش مقاومتی، کمترین آسیب را به پوشش رویهای ورق گالوانیزه وارد میکند؛ در نتیجه بهعنوان بهترین راه جوش ورق گالوانیزه شناخته میشود.
نکته مهم اینجاست که بعد از فرایند جوشکاری صفحات گالوانیزه، در محل جوش و بخشهای اطراف آن میتوان آسیبهایی را دید. برای رفع این مشکل میتوان از رنگ یا اسپری استفاده کرد که باید روی ورق موردنظر پاشیده شود. در زمان استفاده از اسپری ضخامت پوشش باید به حد متعالی برسد و رنگها در دو لایه در ضخامت 30 میکرومتر روی ورق اعمال شود.
جمع بندی
همانطور که در این مقاله گفته شد، به این دلیل که صفحات گالوانیزه از پوشش روی تشکیل شده، جوشکاری آن نیز باید با الزامات خاصی همراه باشد.
برای این منظور میتوان از روشهای جوشکاری مختلفی مانند: جوشکاری با اشعه لیزر، جوشکاری مقاومتی، جوشکاری قوس با الکترود پوششدار و… استفاده کرد. هرکدام از این روشها مزایا و معایب خاصی دارند.
بهتر است قبل از انجام این کار، اطلاعات کافی و مناسب در این زمینه داشته باشید تا بتوانید فرایند جوشکاری را به بهترین شکل انجام دهید.
ما در گروه طراحی و اجرای نمای فلزی کات کن، از طراحی تا نصب، خدمات جامعی را برای مشتریان خود در نظر گرفتهایم که متناسب با نیازهای منحصربهفرد هر پروژه باشد. طیف متنوعی از صنایع از جمله بخشهای تجاری، مسکونی، و سازمانی از جمله خدمات ارائه شده توسط تیم ما هستند.